Selfsat MWR4550

Tijd voor WiFi in de camper. Lang onderzoek gedaan naar beste/mooiste/betaalbaarste oplossing. StarLink heeft in potentie de beste papieren, maar mij te duur. En nog iets te veel kinderziektes (nog geen goede antenne voor permanent op dak, hoge energieverbruik).

Op zich is Wifi in de camper niet per se nodig, omdat we beide meer dan voldoende data op de telefoon hebben. En iPad koppelen met telefoon werkt prima. TV kijken doen we eigenlijk amper in de camper. Neemt niet weg dat een MiFi oplossing wel een leuk hobby project is.

Keuze is gevallen op de Selfsat MWR4550. Een 4G router met 2 simkaart-sloten en WiFi ontvangst. In feite is dit de Teltonika RUTX11, waar een andere firmware op gezet is. Makkelijker in het gebruik, met toch nog alle opties van Teltonika in een verborgen menu. Echt wat voor mij dus.

Met Hemelvaart de router gehaald bij Obelink (goedkoopste) en tijdens Hemelvaart tripje deze gebruikt. Tijdelijk in de camper gehangen met buitenantenne via raampje toilet naar buiten. Lekker prutsen en binnen minuut aan de praat. Verbinden met de WiFi volgens de sticker, inloggen, admin wachtwoord aanpassen, WiFi SSID’s en key aanpassen, klaar.

Selfsat menu is heel eenvoudig. Keuze scannen naar WiFi, key invoeren en verbinden. Daarna opties om WiFi te verbinden/los te koppelen en 4G verbinden/loskoppelen. Je moet wel goed in de gaten houden hoe je verbonden bent. Ik dacht dat ik via de camping WiFi verbonden was, maar bleek 4G te zijn. Dus eerste dag al de nodige Gb’s verbruikt.

Het originele Teltonika RutOS menu is ook benaderbaar. Daar is nog van alles in te stellen als portforwarding, vpn, etc. Voor de echte hobbiest.

Als simkaart gekozen voor een Simyo 24 Gb abonnement. De maandelijks opzegbare variant gekozen. Dus straks in het najaar weer opzeggen. Geen idee of 24 Gb per maand genoeg is. We zullen zien. Anders nog een tweede prepaid simkaart erbij plaatsen. Simyo was voor mij verreweg het goedkoopste. 10 per maand. En door de family-deal ook nog 2x 10 korting.

Geinige optie is de GPS. Door een sms te sturen naar de simkaart geeft de router een sms terug met gps-coordinaten en google maps link.

Inmiddels de router definitief ingebouwd. In het dak zat al een doorvoer, waar vroeger een tv-antenne gezeten heeft. Gat was net groot genoeg. Met 3D printer twee opvulstroken geprint om de ribbels in het dak op te vangen. Daarna met voldoende kit vast gezet. De antenne kabels lopen nu via toilet naar kastje boven het bed. Daar lag al een 12 V kabel, bedoeld voor schotelantenne. Dus voeding aanwezig.

Het ziet er allemaal goed uit en we zullen zien hoe het in de praktijk bevalt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *