Navigatie deel I

Het dilemma navigatie. De camper is voorzien van een heel erg simpele Pioneer radio. Wel een usb aansluiting, maar dat is ook alles. Geen navigatie, geen DAB+, geen CarPlay.

Wat nu te doen? Er zijn verschillende opties:

  • een dure EUR 1000+ navigatie systeem wat bij de Ducato hoort,
  • een losse navigatie op het dashboard,
  • een 2DIN radio met carplay en dan navigatie van de telefoon.

Een ingebouwd navigatie systeem met groot scherm valt af. Dat vind ik echt te duur. Bovendien vallen ingebouwde navigatiesystemen vaak tegen.

Op internet zijn verschillende meningen te lezen. Diverse mensen gebruiken de telefoon met bijv. Google maps. Dan bij voorkeur naar een radio met CarPlay.

Anderen zweren bij een losse navigatie: betere kaarten, betere verkeersinformatie. En dan zijn er weer twee stormingen: TomTom Camper en de Garmin Camper 780. We hebben zelf vorig jaar een Garmin Camper 780 mee gehad en dat was super.

Omdat toch de radio vervangen moet worden, gekozen voor een radio met CarPlay. Dan kunnen we altijd nog zien wat we doen. Gekozen voor de JVC KW-M560BT. Een 2DIN radio met CarPlay. Zonder DAB+. Dat zou weer een stapje duurder zijn. Deze radio was onder de 300 en zag er goed uit.

Om de radio in te bouwen moet het bovense bakje eruit geklikt worden. Er blijven dan twee steuntjes in het midden over. Die met een ijzerzaagje (zaagje zonder beugel) eruit gezaagd. Helaas paste de radio toen nog niet goed. Via WinParts nog een frame besteld voor de Ducatio 2020. Die was de volgende dag binnen en alles past perfect. Nog wel voor 3.95 een antenne verloopje nodig, omdat de Ducato het nieuwe model antenne plug heeft en de JVC nog de oude. Ook nog een usb inbouw connector gekocht, zodat de usb-aansluiting mooi in het dashboard weggewerkt is.